Władze Łodzi wspierają rozwój szkolnictwa zawodowego

Rozwój i promocja szkolnictwa zawodowego, to jeden z priorytetów władz Łodzi. We wtorek uczniowie kończący gimnazjum i absolwenci ósmych klas szkoły podstawowej mogli już po raz trzeci wziąć udział w Dniach Doradztwa Zawodowego.

Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela poinformował też, że szkoły zawodowe chętnie sięgają po środki unijne. Tylko w ciągu ostatnich trzech lat, dzięki środkom unijnym, szkoły zrealizowały 65 projektów o łącznej wartości ponad 73 mln zł, podczas gdy wkład miasta wyniósł nieco ponad 5 mln zł.

Dzięki projektom unijnym i umowom, takim jak podpisana w poniedziałek z Carrefour, uczniowie szkół zawodowych mogą korzystać ze szkoleń, staży czy uzyskiwać specjalistyczne uprawnienia. Do dziś łódzkie szkoły zawodowe zawarły już ponad 500 różnego rodzaju umów partnerskich z firmami z Łodzi i regionu.

"Na rynku pracy brakuje fachowców, praca czeka na absolwentów szkół, posiadających konkretne umiejętności i kwalifikacje. Czy może być lepsza rekomendacja aby wybrać szkołę zawodową lub technikum? Warto wziąć to wszystko pod uwagę, macie jeszcze czas na decyzje, ale zachęcam do nauki zawodu, to przecież nie wyklucza dalszego kształcenia. Przeciwnie – mając zawód i dobrą pracę można studiować dla przyjemności zdobywania czy pogłębiania wiedzy" - powiedział podczas Dni Doradztwa Zawodowego Wiceprezydent Miasta Łodzi Tomasz Trela.

W dotychczas zrealizowanych projektach unijnych udział wzięło blisko 5 tys. uczniów i prawie 500 nauczycieli, a w roku 2019 planowana jest realizacja kolejnych 27 projektów o wartości 38 mln zł.

Dni Doradztwa Zawodowego 2019Dni Doradztwa Zawodowego 2019Dni Doradztwa Zawodowego 2019