Jutro w Warszawie konwencja programowa Lewicy

24 sierpnia o godz. 13,oo na arenie Ursynów w Warszawie rozpocznie się ogólnopolska konwencja programowa Lewicy.

Z Bydgoszczy pod wodzą członka Sztabu Wyborczego Zbigniewa Welenca wyruszy już rano specjalny autokar ze zwolennikami Lewicy, kandydatami i przedstawicielami sztabu wyborczego.

W planie konwencji nie przewidziano prezentacji kandydatów, a tylko założenia programowe, wspólne dla wszystkich trzech partii tworzących koalicję Lewica – KW Sojusz Lewicy Demokratycznej.

W planie jest wysłuchanie przez zebranych sześciu wystąpień – liderów partii: Roberta Biedronia, Włodzimierza Czarzastego, Adriana Zandberga oraz Marceliny Zawiszy (Lewica Razem), Beaty Maciejewskiej (Wiosna) i Anny Marii Żukowskiej (SLD).

W programie komitetu wyborczego znajdą się punkty dotyczące m.in. wprowadzenia proporcjonalnej składki ZUS, usprawnienia służby zdrowia, mieszkalnictwa, kwestii klimatycznych oraz pracowniczych.

Hasłem Lewicy na wybory jest „Łączy nas przyszłość”.

– Tej jesieni będziemy mieli wybór pomiędzy tym, aby było tak jak jest: państwem Plebiaków, Bizancjum dla swoich i pogardą, dla tych, którzy są nazywani gorszym sortem. Z drugiej strony wyborem pomiędzy powrotem do przeszłości, do Polski, która była a przyszłością. Przyszłością jest Lewica – mówił Adrian Zandberg, lider warszawskiej listy Lewicy.

Robert Biedroń zaś, że: Lewicy udało się coś na co czekały Polki i Polacy od dłuższego czasu: na połączenie się, współpracę i dialog. Lewica zawsze była silna, kiedy szła zjednoczona, a przegrywała, kiedy szła do wyborów podzielona. Tą złą passę przerwaliśmy kilka tygodni temu, kiedy stanęliśmy obok siebie i otworzyliśmy nowy rozdział w historii lewicy. Rozdział, który napiszemy razem, międzypokoleniowo, pomimo różnic w sympatiach partyjnych, ale połączeni wspólnym mianownikiem, którym jest przyszłość Polski.

Anna Maria Żukowska zapowiedziała: Podczas konwencji zaprezentujemy pomysły na problemy, których dziś nikt nie rozwiązuje, na czas po rządach Prawa i Sprawiedliwości. A PiS zniszczyło również praworządność, a także nasze relacje międzynarodowe - my to naprawimy. Naprawimy również błędy, które powstały za poprzednich ekip w polityce socjalnej, czy też w edukacji.

Start konwencji – jutro o 13,oo

nim

Bydgoszcz, 23 sierpnia 2019 r.