1 maja - W świdnicy

1 maja jest dniem kiedy należy pochylić się nad wartościami, które są wspólne dla wszystkich Polek i Polaków, bez względu na poglądy polityczne i dzielące nas różnice. Tymi fundamentalnymi wartościami jest praca, polityka społeczna i socjalna. Tymi słowami przewodniczący SLD w Świdnicy Krystian Werecki rozpoczął uroczystości Międzynarodowego Dnia Solidarności Ludzi Pracy.
W trakcie swojego przemówienia prezydent Beata Moskal- Słaniewska wskazywała, że " doczekaliśmy czasów, kiedy praca nie daje poczucia stabilizacji i bezpieczeństwa. Można ją bowiem w każdej chwili stracić... 1 maja to taki dzień, kiedy warto się nad tym zastanowić. To dzień z pewną nostalgią, kiedy warto mówić o niesprawiedliwości, o podziałach, o ogromnych różnicach w statusie materialnym. Warto pomyśleć o tym, jak dokonać zmiany, żebyśmy nie musieli się martwić, że polscy młodzi i wykształceni ludzie wciąż wyjeżdżają za lepiej płatną pracą do Wielkiej Brytanii, Niemiec czy Francji.
W tym samym tonie przemawiał szef dolnośląskich struktur SLD Marek Dyduch, który wyjaśnił, że 1 Maja to symbol, który się zrodził z trudu pracy, z walki o lepszy byt. –" Choć minęło już ponad 100 lat od wydarzeń, które doprowadziły do tego, że dzisiaj obchodzimy Święto Pracy, to wszystko nadal jest aktualne. Świat się zmienia, ale my wciąż walczymy o to, żeby młodzi ludzie mieli dostęp do pracy, w której są dobrze wynagradzani. Żyjemy w innej rzeczywistości, ale tylko teoretycznie. Wciąż nie mamy rarytasu spokojnego i dostatniego życia"

Beata Moskal-Słaniewska Marek Suwalski Marek Dyduch Arek Sikora Krystian Werecki Rafał Fasuga Jolanta Słabicka Katarzyna Fitrzyk Luczak Ryszard Kuc Diana Szwed Edyta Sobala Kornelia Lech